pondělí 16. dubna 2012

Right Now! - Songkran - Thai New Year 2555 - Water War

Moderní věci prolínají i staré tradice, a tak se z polévání kalíšky s jasmínovou vodou stala regulérní vodní válka s plastovými pistolemi, kbelíky, hadicemi vrhající co nejvíce vody. Turisté vs. mladí Thajci, turisté vs. turisté a Thajci vs. Thajci - vždyť je to jedno, tyto dny nesmí být nikdo suchý. I policista se směje, když ho polijí celým kbelíkem vody z kanálu ohraničující centrum města. Hlavně že má svou zbraň zabalenou v igelitovém pytlíku. Voda letí i na rozžhavený gril plný masa a vše je uhašeno, i přesto se prodejce usmívá, protože je svátek vody. 

Všichni se směji, někteří strženi megalomanstvím tohoto svátku, jiní si hrají jako děti, či popíjejí více piv než kdykoliv jindy. Právě projíždějící čtyřkolka s mokrým policistou, držící obrovskou ceduli se zákazem pití alkoholu během těchto dnů, jen podtrhuje absurditu zvládnout desítky tisíc mladých bavících se lidí. Čtyřkolku míjí auto s korbou, na které je asi 20 lidí a za nimi na provázku drnčí o asfalt desítky plechovek od piva Chang. 

Vodní přestřelky se dějí především na silnici, a tak stojí kolony i několik kilometrů okolo města, každý už ví, že se tomu nevyhne, protože než projede městem, uběhne minimálně hodina a bude totálně mokrý. Není úniku.

V kanále okolo města plavou mladí lidé, nabírají kbelíky pro ostatní, rochní se v hnědé zakalené vodě s odpadky z ulice. O kus dál je vidět jen hlava ležícího těla na hladině. Začínáme se obávat, že se někdo topí, po několika dlouhých vteřinách se člověk oklepe a nápis na zádech značí záchranáře. Asi už čeká ve vodě, kdyby bylo potřeba a právě odpočíval. 

Vedení západních restaurací a kaváren jako je McDonalds a Starbucks asi rovnou podá návrh odchodu z pozice, protože to co se právě děje v blízkosti či v těchto restauracích nemá světové obdoby. Vysoký standard a etiketa jde stranou v prvním řadě. U dveří McDonalds se točí pivo z tzv. žiraf, ale  právě do jedné z nich někdo nastříkal vodu z kanálu. Lidé se tísní na mokrých dveřích a kachličkách. Všechno je neskutečné.

To by u nás nemohlo fungovat, na to se nedá ani pomyslet. Ale sem to dokonale pasuje, až na to, že smutná roční bilance lidí, kteří zahynuli při těchto dnech vinou alkoholu a dopravních nehod, není nikterak malá. To je ta nejstinnější stránka těchto úžasně poblázněných dní.

Nikdy jsem nezažil festival nebo oslavu, která by byla takhle megalomanská, v celém městě, s desítkami tisíc lidí a ještě trvající tři dny.

Úžasný zážitek a jedny z nejhezčích dní v Thajsku.  


# Omlouvám se za kvalitu fotografií a videa - vše bylo fotografováno přes polypropylenový obal, bez něj bych z těchto dní neměl jedinou fotografii nebo by fotoaparát již nefungoval. #







































Žádné komentáře: