sobota 14. dubna 2012

Water management jako podpora znevýhodněných vesnic


Byli jsme součástí třídenní exkurze do hlubokých lesů, kam jsem se vydali společně s odborníkem tohoto oboru a doktorandskými a magisterskými studenty z dalších různých zaměření, tvoříce tým 10 lidí napříč obory ochrany ŽP, strojírenství, managementu, biologie, vodního hospodářství atd.. V rámci projektu podporovaném thajskou vládou a královskou rodinou se typizují nejchudší oblasti či místa, kde není dosažitelná pitná voda, energie nebo dostatek potravin. Jednou ze součástí rozsáhlého projektu je možnost získat pitnou vodu ze zdrojů vysoko položených v horách, díky systému záchytných nádrží a potrubí vedoucí do nižších poloh. 

Problematika záchytných nádrží, transportu vody z málo přístupných míst a uchování vody je velice rozsáhlá. Jedním z velkých problémů je ukládání sedimentů v nádržích a jejich následné totální zanesení. Druhým problémem jsou přívalové deště, kdy malé přehrádky v horních částech toku nedokážou udržet tak silný proud a protrhnou se. Třetím z větších problémů je udržení vhodného stavu potrubí vedoucích v mnoha případech i několik kilometrů složitým terénem. Časté porušení spojů nebo částí potrubí je velmi těžce opravitelné, často se musí potrubí naříznout, vyměnit prasklou část a znova spojit. 

Systém přehrádek na potoce je nejčastěji takový, že je několik přehrazení (často konstruovány z bambusu) zachycující sedimenty nad samotnou hlavní přehrádkou z betonu, tvořící nádrž na napojení potrubí. Velmi často se bambusové přehrazení protrhne či se zaplní sedimenty a ty se poté přesouvají do místa hlavní záchytné nádrže, kde by měla být voda nejčistší a zároveň nádrž nejméně zanesena. 

Projekt podporuje vesnice ve stavbě takovýchto jednoduchých záchytných zařízení na vodu jak pitnou, tak třeba i použitelnou pro zemědělství a následné zvýšení produkce plodin. 

Byli jsme zkontrolovat několik takovýchto vesnic, kde je potřeba vymyslet zlepšení tohoto systému či přijít na to, jak již zanesené nádrže opravit či odstranit. Tento systém zachytávání vody je velmi často používán, jeho doba použití však není nikterak dlouhá, pokud vezmeme v potaz výše zmíněnou problematiku. Rozhovory s vesničany přinášejí náhled na pozitiva i negativa těchto systémů. Úkolem zástupců projektu je navštěvovat vesnice a zjišťovat aktuální stav vodního systému, jeho problematiku a navrhovat možná zlepšení či rozšíření. 

Střídající se období sucha a deštivého počasí ještě stěžuje situaci. Nicméně se v rámci projektu podařilo zajistit již několika velmi chudým vesnicím dostatek pitné vody a také vody užitkové pro hospodaření a napájení zvířat. Projekt se zdá být úspěšný, ale je potřeba aby pokračoval alespoň v částečné míře i v budoucnu. Odborné konzultace pro vesnice či peníze na opravu přehrazení nebo potrubí budou potřeba neustále. V mnoha případech takovýchto projektů se stává, že je projekt koncipován pouze na několik let a jeho výsledky jsou udržitelné jen po velmi krátkou dobu.






























Žádné komentáře: