sobota 7. dubna 2012

ZOO Chiang Mai


    

Pod horou Doi Suthep, několik stovek metrů od Chiang Mai Univerzity se nachází zoologická zahrada. Součástí zahrady je i velké aquarium a pavilon pand, které jsou za speciální vstupné. Vzhledem k tomu, že jsem již v mnoha ZOO byl, uchvátila mne tato zahrada svoji exotičností. Vše o co se u nás v Evropě snaží, tím myslím doplňující zeleň zahrady, atrakce atp. bylo zde samozřejmostí. Samotný areál zahrady je zasazen do svahu hory, a tak se zde běžně střídal suchý opadavý les s občasným vlhkým tropickým lesem. Všude byly palmy, lijány nebo orchideje. Zahrada oplývá i celou řadu atrakcí, už téměř samozřejmostí každého návštěvnického centra v Thajsku jsou vozítka pro návštěvníky s průvodcem a komentovaným představením areálu. Jedná se o elektromobil podobný golfovým vozítkům, ale pro cca. 30 lidí. Stačí si jen zakoupit jízdenku a auto s vámi projede celou zahradu, ze sedačky budete hledat mezi stromy to, o čem průvodce právě za jízdy mluví. Občas neuvidíte nic, protože zvíře je zrovna pod jiným úhlem pohledu dosažitelným pouze pěšími návštěvníky. Další možnou dopravou je nadzemní dráha (elektrovlak), který jede po kolejnicích cca. 8 až 10m nad zemí. Tato dráha lemuje celý areál a několikrát ji pěší návštěvníci podchází.






Nejlepší volbou pro prozkoumání zahrady je chůze po svých, můžete zastavit, kde chcete, strávit zde čas a dostat se do většího kontaktu se zvířetem. O to, oproti jiným zahradám, nebude nouze. Zvířata tu jsou téměř volná, není tu nikde žádná klec, jen pouze zábradlí. Můžete si hladit prasata, slony, k plameňákům bez problému prostrčíte celou ruku, hroch se vás skoro dotkne, když ho krmíte. Občas je to až obdivuhodné co je až možné, např. několik druhů krokodýlů jsou umístěny cca. 4 metry pod vámi a odděluje vás pouze zábradlí sahající jen po pas. Kdyby některé z dětí přepadlo (nebo lehce podlezlo) přes zábradlí, tak spadne mezi krokodýly a je téměř bez šance, protože okolní betonové stěny jsou vyšší než 2 metry. 

Za 10 bathů (6Kč) je možné nakoupit banány nebo cukrovou třtinu a krmit slony z ruky. Show, např. s lachtany, je typická pro asijské návštěvníky, a tak nám Evropanům přišla až příliš extravagantní a umělá. Ona i samotná výzdoba a forma pojetí této show, byla velice zvláštní. Ale děti ze školních výletů to nadchlo. Snad jen samotné zakončení, kdy lidé naházeli bankovky do vody a lachtani jej pak hledali a nosili svým chovatelům, bylo otřesné, ale takhle v Thajsku končí jakékoliv představení, ať jde o slony nebo lachtany. Přijde mi to odporné, ale úhlů pohledu na takovéto zakončení je celá řada, tak si udělejte ten svůj.

Zoologickou zahradu hodnotím velice kladně, ač zde není tolik zvířat, můžete zde přesto zažít to co nikde jinde. Mnoho zvířat tu žije prazvláštně pospolu a nejeví známky nějaké agrese. Např. oproti ZOO v Krasnojarsku v Rusku, kde 90% zvířat byla za tak hustou klecí, že přes ni nebylo skoro vidět, je tato forma velice příjemná.
































Žádné komentáře: