pondělí 19. března 2012

Mae Sai - nejsevernější bod Thajska

Do města Mae Sai jsme přijeli pozdě večer a připadalo nám jako město duchů, kde se může dít cokoliv. Našli jsme ale příjemné ubytování a tak všechny myšlenky šli bokem. V kuchyni se už nevařilo a vypadalo to, že se nikde nedá nic koupit, přesto nám Thajec, pravděpodobně majitel ubytování, nechal část své večeře (ač jsme za ni zaplatili). 

Toto město je a bylo známé tím, že část města tvoří hranice s Myanmou, kde se občas stalo, že politická situace mezi těmito státy nebyla ideální (někdy docházelo k bojům), tak se přechod uzavřel a o možnosti příjezdu do města bylo vhodné se informovat u policie. Z toho všeho pro toto období zůstala jen dvojitá policejní kontrola na silnici, ale vždy, než jsme stačili vytáhnout pas, policista už měl všechny pasažéry zkontrolované a byl opět venku. 

Město je jedno obrovské tržiště, dá se tu koupit snad úplně vše. Samotný konec města tvoří most přes řeku (potok), který je hranicí mezi Myanmou a Thajskem. Přes tento most je umožněno přecházet pěšky mezi myanmarským Tachilekem a thajským Mae Sai, které jsou opravdu odděleny jen řeknou, protože z výšky to vypadá jako by to bylo město jedno. U velké brány před mostem jsou nástěnky s fotografiemi zabavených věci (značkových bund Adidas, hodinek, zbraní, drog atp.). Ovšem o pár metrů dále již pokračuje tržnice, kde se dá koupit zboží, u kterého je těžko rozeznatelné zda se jedná o originál či padělek (snad jen velmi nízká cena vypovídá o co se jedná). Deset metrů od brány jsme našli na trhu helmu s hákovými kříži, padělky různých značek atp. Atmosféra tohoto města je úžasná, člověk je ponořen mezi stánky, dlouhé hady tvořící zástupy lidí mezi oběma státy. Prodávají se tu čaje, slonovina, drahé kameny, textil, plastové a kýčovité věci, imitace zbraní - prostě snad úplně vše.

Na mostě tvořící průchodnou hranici mezi státy jsou na jedné polovině vlajky Thajska a na druhé vlajky Myanmy. Nad městem se tyčí Wat Phra That Doi Wao, který byl údajně vystaven jako vzpomínka na tisíce barmských (myanmarských) vojáků, kteří zemřeli v boji s KMT (http://cs.wikipedia.org/wiki/Kuomintang) v roce 1965.   





















Žádné komentáře: