pondělí 5. března 2012


SuperMegaGigaMánie se špetkou ekologie.

Věci se mění nebo se měníme my? Čím více to gradovalo, tím víc jsem měl skličující pocit. Uprostřed těch deseti možná i sta tisíců lidí stál na schodech mnich s iPadem a fotografoval show, která neměla hranic. Miliony neonů, led diody a různých světélkujících pásků tvořily zahrady, budovy, květiny, hmyz. Vláčky objíždějících celý obrovský komplex byly natěsnány k prasknutí, je sobota thajské rodiny vyjely na největší festival oslavy květin v JV Asii (možná i na světě). Royal Flora festival, Royal Flora Festival… znělo z amplionů možná každých 30vteřin. Obrovské ruské kolo uprostřed toho všeho jen dokreslovalo obrovitost areálu.

Park čítá v první části areály týkající se ochrany ŽP, nových technologií v zemědělství, seznamuje s druhy zemědělských plodin a jejich typologií. Dále také ukazuje tradiční příbytky thajských rodin, horských kmenů (které se zde taky samostatně prezentují), typy vstupních bran, domů, krajiny, rostlin všech odlišných částí Thajska.  Můžete si zde dát zmrzlinu z kravského mléka, rozdají vám napodobeniny vějířů s logem krávy nebo vodu, můžete si pohladit ovečku či si koupit handmade výrobky.

Druhá část čítá zahrady všemožných států (Kanady, Japonska, Turecko, Španělsko, Quatar, Keňa, Nepál, Nizozemí, atp.). Uprostřed toho všeho je Royal Pavilon s obrovskými královskými zahradami a opravdu královsky udělanými parkovými úpravami.

Třetí z větších částí je část s jezerem, kde po setmění začíná performance (light show s divadlem) s názvem „The Miracle of Greentitude“ pro statisíce diváků. Jde o nejmasovější kampaň ochrany ŽP, kterou jsem kdy viděl na jednom místě. Performence využívající 5D, vyprávějící příběh pomocí světel, rachejtlí, scénického tance, hudby a vodotrysků o invazi lidí do přírody, boje 5 elementů a vrácení planety Země „zpět“ k udržení všeho přírodně bohatého a překrásného.
Půlhodinová strhující show někoho strhne někoho zase ne. Každopádně šlo o zážitek podobný mixu masovosti Matějské pouti, Expa nebo začátku olympijských her.



Další z velmi podivných lákadel, pro Thajce asi velmi oblíbeným (možná pro většinu národů východní Asie) byl Parade of RoyalFlora 2011. Ty statisíce lidí se zvedly ze schodů určených k sezení s hledí na 5D performance a v obrovských neustále se klikatících zástupech pokračovaly směrem před pavilon. My jsme naštěstí odbočili, a tak jsme mohli vidět začínající „Parádu“. Z ničeho nic začala jezdit vozítka plná barevných diod symbolizující motýly, auta, berušky atp. Tyto auta byla řízena buď dálkově a nebo uvnitř seděl člověk, který je řídil, občas bylo potřeba pořadatelů aby usměrnili vozítka, která nedodržovala rovný pohyb v jízdě. Jde vlastně o parádu plnou imaginace, k vytvoření atmosféry plné iluminace, světélkujících květin, motýlů vytvořenou pro návštěvníky bez ohledu na věk, tak aby byly plni nepopsatelných pocitů. Trochu mi to připomínalo opět světélkující prales z filmu Avatar.

Kdyby vše nebylo tak masové, nebylo tolik reklam, pořvávajících průvodců ve vláčcích, plných parkovišť, příšerné neustále se opakující znělky a té špetce megalománství, tak by šlo vlastně o docela zajímavý park. Člověka popudí už jen to, že když naženou těch stotisíc lidí k exitu z parku, všichni musejí projít koridorem v několika zastřešených pavilonech plných suvenýrů z festivalu, příšerných handmade výrobků, kýčů z celého světa až k pavilonu přes předražené jídlo a až poté se dostanou na parkoviště asi tak velké jako je polovina celého areálu. 


Jedna z mnoha výhod byla, že zde nebylo mnoho turistů, ač právě ti jsou schopni letět přes půl světa jen kvůli tomu, aby toto viděli, nebo i přes celé Thajsko, aby tento bod byl v jejich itineráři. Zapadli jsme vlastně tak mezi thajské víkendové radovánky, mezi thajské rodiny, skupinové výlety, a tak šlo o zážitek více než zajímavý. Jinak tento festival, který trvá 92 dní doporučuji, už jen proto, že zde člověk (pokud chce a vynechá reklamní části) získá sice minimální, ale zato důležitý přehled o thajské kultuře, zemědělství, ochraně ŽP, druzích květin a stromů (které jsou všechny opatřeny cedulkami), a tak pokud je v Thajsku jen na pár dní, je to více než dobrá volba. Pokud je někdo z vás zvyklý a má rád ty poťouchlé disneyparky, poutě, aquaparky, animátory a tomu podobné masové „serepetičky“, bude tu nejšťastnějším člověkem pod thajským nebem.  Pro ty ostatní je to ideální možnost jak nahlédnout do jedné z možných náplní thajských rodin, dozvědět se něco o přírodě a naučit se přežít takto masovou akci. 

Úplně na závěr jsem jen chtěl velice pozdvihnout zajištění organizace (těch mas lidí, popisků, plánků, atp.) na tomto festivale. Již dlouho jsme nic tak dobře zvládnutého neviděl, i když je pravda, že se těmto místům velkým obloukem vyhýbám.   

Žádné komentáře: