čtvrtek 1. března 2012

Ulice vedle


Vydali jsme se podél pouličních obchůdků lemující ulici podél obrovitého kampusu, v kterém jezdí zadarmo elektro-auta, obdobná těm na letištích, ale uzpůsobená přepravě více studentů. Tato ulice večer hostí stovky až tisíce studentů, kteří zde nalézají stánky s jídlem i oblečením, kde jsou ceny ještě nižší než je v Thajsku obvyklé. Je tu také mnoho pouličních „copycenter“, které vystupují z budov až na samotnou ulici. Restaurace jsou ryze thajské, vietnamské či čínské a japonské.  Do těchto typických restaurací – spíše pouličních jídelen – chodí velice málo turistů, a tak je zde možné zažít a ochutnat něco speciálního. Člověk jen musí přistoupit na vodu s ledem, hrníčky omývané v lavoru a menu psané pouze v thajštině. Za to ale získá jídlo připravované přímo před jeho očima, kdy babička stříhá nůžkami bylinky, mamka griluje a dcera oplachuje použité nádobí a uklízí.
Během dne se tato ulice promění v typickou rušnou městskou ulici, stánky se odvezou do bočních ulic a tady stojí. Některé stánky jsou udělané tak, že jsou připevněné k rikše či motorce, a tak se vrací se svým majitelem a jsou vlastně i pojízdnými stánky. Dost často je vidět motorka s rozsvíceným stánkem plným dobrot, jedoucí po silnici. 

Jezdí se tu vlevo, volant je vpravo, víceméně žádné dopravní předpisy tu nejsou. Přechody neexistují, motorky jezdí všude, a když si představíte, že s velkou pravděpodobností má tak 75% z 20 000 studentů svou motorku, a tak tomu je i se zbylou populací, tak jsou motorky všude, naprosto všude. 
Nikdy jsem neviděl tak rušné ulice, které dělají právě motorkáři. Všude jsou parkoviště motorek, stojí jak řada topolů podél silnic a ulic. V areálu univerzity je celá řada parkovišť právě jen pro motorky. 

Chiang Mai je v těchto dnech velice postiženo znečištěním vzduchu z hořícího okolí. V tomto období je nebe zastřeno do šedi, díky požárům z okolí způsobeném jak lidmi (polaření), tak samotnými přírodními požáry či neuváženě odhozenými věcmi způsobující vznícení. O lokálním znečištění vzduchu bychom se měli dozvědět více v nejednom z předmětů, který zde budeme studovat, a který se toho přímo týkají. Často je cítit i zápach doutnajícího dřeva.
----

Výběr jídla k večeři:




















Žádné komentáře: